menu

ARONIJA sadnica borovnice

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je bobičasto voće, najviše liči na borovnicu a dobila je naziv sibirska borovnica i to iz dva razloga. Prvi je taj što je iz Sjeverne Amerike, gde joj je i postojbina, najranije dospjela u Sibir, a drugi zbog toga sto je otporna na veoma niske temperature.

Aronija je lako uzgojivi ukrasni grm, ili voćka, nema prirodnih neprijatelja. Poželjno je oplijeviti je i omogućiti joj vlažnost. Nema nametnika ni bolesti, ne treba je prskati i zato spada u ekološko uzgojeno bobičasto voće za zdravu ishranu.

U proljeće grmovi budu prekriveni prekrasnim bijelim cvjetićima koji traju desetak dana. Zeleni listovi u jesen dobiju Čudesnu boju, koji žare u posebnoj crvenoj boji. Sva ta ljepota Aronije primila je 1972. godine nagradu Kraljevskog vrtlarskog udruženja u Engleskoj.

Pored toga što lijepo izgleda, od cvijeta do ploda, ljekovita moć aronije je mnogo "ljepša". Evo nekoliko ljekovitih svojstava ovog bobičastog voća: pospješuje cirkulaciju, dobar je pročišćivač krvi, ublažava migrenu i glavobolju, snižava krvni tlak, povoljno djeluje na crijeva i želudac, podiže imunitet, smanjuje upale, spriječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija, omogućava pravilan rad žuči i jetre pored pročišćavanja. Zreli plodovi sadrže velike količine karotena koji štiti stanice od ošećenja, oči od nastanka sive mrene a kožu od opasnih opekotina sunca. Regulira rad pankreasa i samim tim može biti korisna u liječenju dijabetesa, regulira pravilan rad i izlučivanje hormona štitne žlijezde, podstiče zarastanje rana, usporava starenje organizma i kože, spriječava nastanak bora, stiti od UV zračenja.

100 gr zrelih plodova aronije sadrži 16.100 ORAC (antioksidativni kapacitet) jedinica dok je dnevna doza od 3.000 do 5.000 jedinica potrebna za adekvatnu antioksidativnu zaštitu ljudskog tkiva i plazme čime direktno ne samo da spriječava pojavu raka već i pomaze u liječenju malignih oboljenja tako što uništava stanice raka. Za dobar učinak i djelotvorenje preporučuje se konzumacija 15-ak svježih bobica ujutro i ista količina u poslijepodnevnim satima. Kako bi je imali preko cijele godine, aroniju možete zamrznuti, osušiti, napraviti marmeladu, sok, sirup, kompot, džem, slatko, vino, liker, rakiju.

Čaj od sušenih bobica preporučuje se za poboljšanje krvne slike kao i liječenje čira na želudcu.

Naručite

Fotografije

Facebook Twitter Google plus
share
keyboard_backspace search print QR arrow_upward